Wellicht snel machtswissel in Qatar

In de Golfstaat Qatar is de top van de familie van emir Hamad al Thani bijeengeroepen met de regering. Wellicht zal de emir zijn troonsafstand aankondigen.
A2012

In Qatar gonst het al een tijdje van geruchten als zou emir Hamad bin Khalifa al-Thani de macht willen overdragen aan zijn tweede zoon, sjeik Tamim. Volgens anonieme bronnen zou de huidige emir achter de schermen nog wel een tijdje de teugels in handen houden.

Vanavond is dus bekendgemaakt dat de belangrijkste leden van de regering en de familie van al-Thani maandag bijeengeroepen worden voor een belangrijke vergadering, samen met emir Hamad. Volgens de nieuwszender al-Jazeera zou de emir daar zijn troonsafstand willen bespreken. Die zender is grotendeels ook de spreekbuis van de emir.

Een machtsoverdracht aan de volgende generatie is vrij ongewoon in de Arabische wereld, maar emir Hamad is ook op andere vlakken een buitenbeentje in de regio.

Qatar is een schiereiland in de Golf en grenst aan Saudi-Arabië. Er wonen 250.000 mensen bovenop een grote reserve aan olie, maar vooral aan aardgas. Strategisch is Qatar belangrijk als vooruitgeschoven hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

AP2005

Wielrennen, al-Jazeera, maar ook steun aan volksprotest

Emir Hamad bin Khalifa al-Thani werd in 1952 geboren en studeerde aan de Britse militaire academie van Sandhurst. In 1995 zette hij tijdens een geweldloze coup zijn vader af en werd hij zelf emir van Qatar.

Steunend op de uitvoer van olie en gas heeft emir Hamad het land erg gemoderniseerd. Hij richtte er onder meer de nieuwszender Al Jazeera op en organiseerde sportwedstrijden zoals de wielerronde van Qatar en een open tennistornooi. 

Politiek is Qatar een steunpunt voor de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, maar tegelijk heeft het land ook contacten met de Afghaanse taliban. Vliegtuigen uit Qatar steunden de NAVO-operaties in Libië en de Golfstaat steunt ook actief de Syrische rebellen.