"Een heel nieuwe wereld is voor hem opengegaan"

Het waren dé video en dé foto van vorige week: de driejarige Grayson Clamp kon voor het eerst het stemgeluid van zijn vader horen. Zijn gezichtsuitdrukking hierbij ("Daddy loves you!") liet daarbij niemand onberoerd. Dat de jongen, die doof geboren werd, uiteindelijk geluid kon horen, was te danken aan een auditief implantaat in de hersenstam. Hiermee werd hij het eerste kind op wie deze techniek werd toegepast. Moeder Nicole gaf de afgelopen dagen meer uitleg en beseft dat dit nog maar "een eerste stap" is.

De operatie gebeurde in april in de UNC School of Medicine in North Carolina. In mei werd het apparaatje dan operationeel gemaakt, met het gekende resultaat dat afgelopen week wereldwijd viraal ging. "Toen ze het hulpstuk aanzetten en we zagen dat het werkte, dat hij reageerde, toen viel er een immens gewicht van mijn schouders af ", aldus de moeder in het praatprogramma Today Show. Ze beseft dat, ondanks het feit dat er een overwinning behaald is, het nog altijd maar "een eerste stap" is.

De jongen moet nu worden geleerd hoe hij de geluiden moet interpreteren en hoe hij ze naar woorden moet omzetten. "In ieder geval is er een hele nieuwe wereld voor hem opengegaan. Zijn hersenen moeten nog gewoon geraken al die nieuwe stimuli. Omdat hij hiervoor nog nooit ook maar iets gehoord heeft. Hij is nu dus bezig te leren wat hij juist hoort en wat hij daarmee moet doen."

Op CNN voegde ze eraan toe dat het ook voor haar en haar man Len niet helemaal duidelijk is wat hij nu juist hoort: "We weten dat hij geluiden hoort, maar welke kan de medische staf niet met honderd procent zekerheid zeggen." Volgens vader Len is Grayson momenteel gek op de radio die hij om de haverklap opzet. Om toch maar muziek te horen.

"Hij heeft nog een lange weg af te leggen, maar uiteindelijk zal hij er geraken", besloot vader Len op CNN.

lees ook