"Gedachten en gebeden gaan uit naar Nelson Mandela"

De gezondheidstoestand van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela (94) is de voorbije 24 uur kritiek geworden. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar Nelson Mandela", laat het Witte Huis weten.
AP2013

President Jacob Zuma heeft Mandela gisteravond bezocht in het ziekenhuis in Pretoria (foto in tekst) en zijn dokters gesproken. Hij laat weten "dat het medische team er alles aan doet om zijn toestand te laten verbeteren". Mandela werd ruim twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking. Zijn toestand werd als "stabiel" beschouwd en even ging het zelfs opnieuw beter met hem.

Nu is zijn toestand echter kritiek. "De dokters proberen het Madiba zo comfortabel mogelijk te maken", laat president Zuma weten in een mededeling. "Hij is in goede handen." Zuma roept de natie en de wereld op om te bidden voor Mandela, zijn familie en het medische team dat hem in deze moeilijke tijden bijstaat. Er wordt ook gevraagd de privacy van de familie Mandela te respecteren. Zijn vrouw Graça Machel en ex-vrouw Winnie Mandela  gingen gisteravond nog langs.

Het ANC, de partij van Nelson Mandela en Jacob Zuma, is "bezorgd" over de meest recente berichten. De president spreekt wel de geruchten tegen dat Mandela een hartaanval heeft gekregen toen hij op 8 juni naar het ziekenhuis gebracht werd. Vanochtend heeft Zuma nog eens herhaald dat de toestand van Mandela kritiek is. "We danken de media voor hun steun en voor het feit dat ze het publiek blijven informeren", klonk het tijdens een persconferentie die al eerder gepland was.

Mandela's dochter Makaziwe heeft aan CNN gezegd dat de familie hoopt dat hij in alle rust "naar de spirituele wereld" kan overgaan. "Hij heeft de wereld zoveel gegeven. Ik geloof dat hij vredig is."

AP2013

Ook de gedachten en gebeden van het Witte Huis gaan uit naar Mandela. "We hebben kennis genomen van de laatste verklaringen van de Zuid-Afrikaanse regering over de gezondheidstoestand van de voormalige president Mandela. Onze gedachten en gebeden gaan nu uit naar hem, zijn familie en het Zuid-Afrikaanse volk."

De Amerikaanse president Barack Obama had al langer een bezoek aan Afrika gepland. Vanaf woensdag gaat hij naar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania.

Aan het ziekenhuis in Pretoria hebben journalisten de hele nacht gewacht op nieuws. Volgens ooggetuigen is het er vanmorgen rustig.

De antiapartheidsstrijder Mandela werd vanwege zijn verzet ruim 27 jaar lang gevangengehouden. Van 1994 tot 1999 was hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. In 1993 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. Sinds 2004 heeft hij zich teruggetrokken uit het publieke leven. De voorbije jaren moest hij meermaals in het ziekenhuis worden opgenomen.

Zuid-Afrika houdt de adem in voor wat er gebeurt als Mandela er niet meer zou zijn. Hij is politiek dan wel niet meer actief, maar hij heeft wel nog een grote invloed op het land en op de politieke opinie. Politiek lijkt er sleet te komen op het bewind van zijn partij, het ANC, dat alsmaar meer verdeeld lijkt.

A2004