"Ik wilde niets liever dan naar mijn mama te roepen"

Ruim 22 minuten. Zo lang deed de Amerikaanse koorddanser/waaghals Nik Wallenda erover om de Little Colorado River op een hoogte van 457 meter, enkel balancerend op een stalen kabel met een gigantische stok in zijn handen, over te steken. Hierdoor werd hij de eerste man die op die manier zogezegd "de Grand Canyon overstak". De oversteek werd live uitgezonden op Discovery Channel, zij het met een vertraging van tien seconden "mocht er iets fout lopen".
AP2013

"Alles in mijn lijf was nodig om geconcentreerd te blijven. En mijn armen deden afschuwelijk veel pijn, nauwelijks te geloven. Erg veeleisend allemaal. Want die wind kan zo onvoorspelbaar zijn", aldus de 34-jarige Wallenda.

Omdat de koord begon te schommelen door de wind en zijn voetstappen, had de waaghals twee tussenstops nodig om de overkant te bereiken. "Tijdens mijn eerste tussenstop voelde alles erg onaangenaam aan. De wind blies immers harder dan ik verwacht had. Ik wilde niet meer verder, wilde blijven zitten en naar mijn mama roepen."

Maar het was zijn geloof dat hem veilig aan de andere kant bracht en volgens diverse media bleef de man voortdurend gebedjes prevelen. Met positief resultaat dus. Op de vraag of hij zich ontspannen gevoeld had tijdens de overtocht, antwoordde hij: "Hoe kan je ontspannen zijn als je zo hoog boven de grond staat."

Maar dat Wallenda, die tot de zevende generatie van de familie van het "Flying Wallenda"-circus behoort, de Grand Canyon overgestoken heeft, wordt intussen tegengesproken. Milton Tso van het Navajo Indianen Reservaat: “Wallenda zou beter een gps hebben gekocht. Of iemand zou hem beter een atlas hebben gegeven. Want hij is helemaal niet de Grand Canyon overgestoken, enkel een rivier nabij de Grand Canyon. Het is misleidend en verkeerd hoe over deze oversteek bericht wordt."

Alvorens Wallenda aan zijn stunt begon, protesteerden verschillende Navajo-afstammelingen tegen het gebeuren.