Actiedag openbare sector "goed opgevolgd"

De socialistische en liberale vakbonden voeren actie tegen de verdere afbouw van de openbare sector. Ze vrezen dat de regering vers geld gaat zoeken ten nadele van de openbare diensten. In sommige steden en gemeenten kan de dienstverlening hinder ondervinden.

De socialistische en liberale vakbonden, ACOD en VSOA, voeren actie tegen wat ze de verdere afbouw van de openbare sector noemen. Op het Fontainasplein in Brussel zijn een 1.000-tal socialistische en liberale vakbondsmilitanten samengekomen om te betogen.

"We verzetten ons tegen verkapte ontslagen en een verdere afbouw van de dienstverlening", staat op een pamflet van de socialistische en liberale vakbond. ACOD-voorzitter Karel Stessens had vooraf 1.000 tot 1.500 betogers verwacht. Hij zegt dat de actie goed opgevolgd wordt. "Velen hebben het werk neergelegd."

"De werkdruk wordt steeds hoger en het wordt moeilijk om dezelfde kwaliteit te leveren. Men zegt dat de dienstverlening niet in gevaar komt, maar dat is niet waar", zegt Peter Vertonghen, medewerker van de informatiedienst van de stad Antwerpen en afgevaardigde voor de ACOD. Hij wijst erop dat vooral de zwakkeren daar het slachtoffer van worden.

Ook het statuut van de ambtenaren komt ter sprake. "Statutaire ambtenaren garanderen onafhankelijk werk", zegt Albert Verhasselt, medewerker van de stad Brugge en afgevaardigde voor de VSOA. "Een contractueel kan na iedere bestuurswissel worden afgevloeid."

Door de acties blijven sommige kinderdagverblijven dicht. Ook zal het huisvuil mogelijk niet overal worden opgehaald, in Antwerpen blijven de containerparken vandaag dicht. Bij het openbaar vervoer zijn er geen grote problemen. In Wallonië zijn er hier en daar wel acties bij de buschauffeurs van de TEC.

"Actie bij de cipiers is een succes"

Ook de cipiers leggen het werk neer. Volgens de socialistische vakbond is de actiedag in de gevangenissen een succes. "75 tot 80 procent van het personeel volgt de actie op", zegt Gino Hoppe van ACOD Justitie. Zo is de actie een groot succes in de gevangenissen van Oudenaarde, Leuven-Centraal en Hasselt, zegt de bond.

Bij de federale overheidsdienst Justitie luidt het dat de staking in de gevangenisinstellingen erg verschilt van gevangenis tot gevangenis. Zo is in de instelling in Wortel zo goed als iedereen aan het werk, terwijl in Sint-Gillis maar een op de vijf cipiers werkt. In de gevangenis van Antwerpen werkt 65 procent, in Gent de helft. In de Leuvense hulpgevangenis is iedereen aan het werk, terwijl in Leuven-Centraal slechts een kwart van het personeel werkt, zo luidt het.

De politie is op verschillende plaatsen opgevorderd om de veiligheid in de gevangenissen te garanderen. Gisteren had de politievakbond VSOA zijn leden nog gevraagd om de taken van de cipiers niet over te nemen. De cipiersvakbonden zeggen dat de politie net verplicht is om in te staan voor de veiligheid in de gevangenissen.