Assange: "Edward Snowden is op een veilige plaats"

De stichter van WikiLeaks Julian Assange heeft tijdens een telefonische persconferentie verklaard dat die andere klokkenluider Edward Snowden zich "op een veilige plaats" bevindt. Waar dat precies is, blijft evenwel koffiedik kijken. Eerder leek het erop dat Snowden via Cuba naar Ecuador zou reizen, maar zijn vermeende zitje op een vlucht van Moskou naar Cuba bleef leeg. De Verenigde Staten zijn boos over de rol van zowel Hongkong als Rusland en roepen op om de klokkenluider uit te leveren.
Aan de luchthaven van Moskou stonden gisteren wagens van de Ecuadoraanse ambassade.

"Edward Snowden is op een veilige plaats." Dat heeft de stichter van WikiLeaks, Julian Assange, gezegd tijdens een telefonische persconferentie in Londen. "Helaas kunnen we niet onthullen in welk land hij momenteel is", zei hij nog.

Assange zit zelf al meer dan een jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verschanst. De VS gelooft dat Snowden zich nog steeds in Rusland bevindt en verwacht dat Moskou "alle mogelijke opties bekijkt" om de Amerikaan aan zijn thuisland uit te leveren.

Snowden is gisteren vanuit zijn schuilplaats in Hongkong naar Moskou gereisd. Hij zou er zijn opgevangen door de Ecuadoraanse ambassadeur. Mogelijk verblijft Snowden op de luchthaven zelf. Hij mag de transitzone niet verlaten, omdat hij geen Russisch visum heeft. Zijn Amerikaanse paspoort is ingetrokken, waardoor hij in principe niet kan reizen.

Een leeg zitje

De Amerikaanse klokkenluider heeft asiel aangevraagd in Ecuador, een land dat geen al te beste banden heeft met de VS. Onder meer het feit dat Ecuador ook Assange asiel verleent, doet de relatie tussen de twee landen geen goed.

Ecuador zegt dat het de asielaanvraag van Snowden "met veel verantwoordelijkheidszin" aan het analyseren is. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken (kleine foto) gaat het om een kwestie van vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van iedereen in de hele wereld. Een officiële goedkeuring van de aanvraag is er dus niet, maar Ecuador lijkt geneigd om hem op te vangen.

Verschillende bronnen lieten vanmorgen verstaan dat Snowden via Cuba naar Ecuador zou reizen. Het zitje dat hij normaal zou nemen op het vliegtuig van Moskou naar Cuba bleef evenwel leeg. Dat stelden verschillende journalisten vast die inderhaast een ticket op dezelfde vlucht hadden geboekt in de hoop hem tegen het lijf te lopen.

VS vraagt uitlevering van Snowden

In de VS, waar een arrestatiebevel tegen Snowden loopt, wordt ontgoocheld en boos gereageerd nu de klokkenluider hen door de vingers dreigt te glippen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat het de medewerking zal vragen van de landen waar Snowden naartoe probeert te reizen.

De Amerikanen willen de uitlevering van Snowden, die geheime documenten lekte over het spionageprogramma van de VS, wegens het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen.

De kans dat Snowden nog tegengehouden kan worden, lijkt klein. "Wij verwachten dat de Russische overheid alle mogelijke opties bekijkt om Snowden uit te leveren", vraagt het Witte Huis wel in een mededeling. De VS heeft aan Hongkong en China ook laten weten dat het "sterke bezwaren" heeft tegen de beslissing om Snowden te laten vluchten.

Dat Snowden de medewerking zoekt van landen als China, Rusland, Cuba en Venezuela, waar de mensenrechten geschonden worden, komt hem in eigen land op felle kritiek te staan, van politici maar ook van de pers. Het zou bewijzen dat zijn bedoelingen helemaal niet nobel zijn, zo luidt het.