Britse schrijver Michael Baigent is overleden

In Groot-Brittannië is de schrijver Michael Baigent op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Baigent is vooral bekend van zijn rechtszaak tegen Dan Brown, de schrijver van "The Da Vinci code", in 2006.

Baigent is op 17 juni overleden in Brighton, maar zijn familie heeft het nieuws pas nu bekendgemaakt. De schrijver, die afkomstig was uit Nieuw-Zeeland, was 65.

Baigent was samen met Richard Leigh coauteur van het werk "The Holy Blood and the Holy Grail", een boek dat in 1982 verscheen na jaren van onderzoek. Dat boek bevatte de controversiële stelling dat Jezus Christus getrouwd was geweest met Maria Magdalena en dat die laatste met haar kind naar Zuid-Frankrijk was gevlucht na de kruisiging.

De heilige graal zou dan symbool staan voor de bloedlijn van Christus die zich eeuwenlang doorgezet zou hebben, onder meer via vermenging met grote vorstenhuizen zoals de Merovingen. Een geheim genootschap, de Priorij van Sion, zou over die afstamming gewaakt hebben, deels in samenwerking met de ridderorde van de Tempelieren.

In 2006 spanden Baigent en Leigh een proces wegens plagiaat aan tegen Dan Brown, de succesauteur van "The Da Vinci code" omdat hij zich op "Holy Blood, Holy Grail" geïnspireerd zou hebben. De rechter wees die klacht toen af omdat veel van dat materiaal ook elders beschikbaar was en Baigent en Leigh al veel geld hadden verdiend omdat na het succes van "The Da Vinci code" gretig werd gegrepen naar een herdruk van "Holy Blood, Holy Grail".