Eerste steen gelegd van nieuwbouw brouwerij Lindemans

In Vlezenbeek heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de eerste steen gelegd van de uitbreiding van lambiekbrouwerij Lindemans. Het bedrijf investeert 15 miljoen euro in een nieuwe productie- en opslagruimte. Op termijn zullen hierdoor 15 tot 20 bijkomende voltijdse werkkrachten in dienst genomen kunnen worden.

De voorbije tien jaar is de productie vooral door de sterk gegroeide buitenlandse vraag gestegen van 50.000 tot 85.000 hectoliter per jaar, waarmee de brouwerij haar maximumcapaciteit bereikt heeft. In de periode 2007-2012 steeg de vraag op de Europese markt met 63 procent, in Azië met liefst 318 procent en in Noord- en Zuid-Amerika met 20 procent.

Met de nieuwbouw wordt de huidige stockage-, afvul- en verpakkingscapaciteit verdubbeld. Lindemans wil in de oude gebouwen nog enkel flessen van 37,5 en 75 centiliter afvullen en zal die van 25 centiliter verhuizen naar de nieuwbouw. De uitbreiding is echter ook noodzakelijk om meer lambiek te kunnen stockeren. Daarnaast is er ook ruimte voorzien voor kantoren en een kwaliteitscontroledienst.

"Toeristen lokken"

Er zal in de nieuwbouw ook een ontvangstruimte voor 100 personen worden ingericht. Daarmee wil de brouwerij tegemoetkomen aan het toenemend biertoerisme. "We zitten hier vlak bij Brussel en we merken dat meer en meer toeristen de weg vinden naar de rand. De komende jaren willen we daarop inspelen om die mensen naar de brouwerij te lokken," klinkt het bij Dirk Lindemans.

De nieuwbouw zal volgens de huidige planning tegen april 2014 operationeel zijn. Naast de 15 tot 20 extra jobs bij Lindemans zal de nieuwbouw ook nog jobs creëren bij toeleveranciers en logistieke partners.

De Lindemans-bieren worden sinds 1822 gebrouwen in Vlezenbeek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw. Behalve Oude Geuze, Oude Kriek, Geuze, Kriek en Faro brouwt Lindemans op basis van lambiek ook fruitbieren zoals Framboise en Cassis.