Eis erfgenamen man op cover "Congo" is afgewezen

De Brusselse rechtbank heeft de eis van de erfgenamen van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo, de bejaarde man op de coverfoto van het boek "Congo, een geschiedenis" van David Van Reybrouck, afgewezen. De erfgenamen eisten een veroordeling omdat de oude man nooit toestemming gegeven zou hebben voor het gebruik van de foto.

De erfgenamen van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo, de man op de cover van "Congo, een geschiedenis", hadden aan de rechtbank in Brussel gevraagd om auteur David Van Reybrouck, fotograaf Stephan Vanfleteren en uitgeverij De Bezige Bij te veroordelen voor het gebruik van de foto.

De erfgenamen hadden een principiële veroordeling geëist omdat de oude man nooit toestemming gegeven zou hebben om de foto te gebruiken en omdat die foto kwetsend en beledigend zou zijn. De man was al overleden toen het boek verscheen.

De rechter oordeelde echter dat de eisers niet kunnen bewijzen dat ze de erfgenamen of nabestaanden zijn van Etienne Nkazi-A-Kanda-Ndotepelo, en dus werd de vordering afgewezen.

Meer over "Congo" en David Van Reybrouck op Cobra.be