Emir van Qatar draagt de macht over aan zijn zoon

De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, heeft besloten de macht aan zijn zoon over te dragen. Dat meldt de Arabische zender al-Jazeera. De emir heeft de regerende familie van Qatar op de hoogte gebracht van zijn beslissing. Morgen zal hij de Qatarese bevolking toespreken.
A2012

De emir vergaderde vandaag met de regerende familie en de notabelen van Qatar. Hij bracht hen ervan op de hoogte de macht te willen overdragen aan kroonprins sjeik Tamim bin Hamad al-Khalifa. Morgen zal de emir de natie via de televisie toespreken. De dag is meteen uitgeroepen tot nationale feestdag.

Een effectieve en volledige troonsafstand zou een primeur zijn voor het land. Een andere mogelijkheid is dat hij de macht gradueel aan zijn zoon zal overlaten, door hem als eerste minister te benoemen. Momenteel zit de machtige sjeik Hamad bin Jassem bin Jabr al-Thani op die stoel. Hij bekleedt de post sinds 2007.

De emir is geboren in 1952 en kwam in 1995 aan de macht na een paleisrevolutie. Hij maakte van zijn land een belangrijke speler op het wereldtoneel. Zijn zoon is geboren in 1980 en is de huidige adjunct-bevelhebber van het Qatarese leger.