EU keurt overname van NYSE Euronext goed

De Europese Commissie heeeft geen bezwaar tegen de geplande overname van de beurzengroep NYSE Euronext door de Amerikaanse beurs ICE. Wellicht worden de Europese beurzen van de groep verkocht.

Volgens de EU blijft er na de overname van NYSE Euronext door ICE nog voldoende ruimte voor concurrentie tussen de beurzen op de meeste terreinen over. Vorig jaar had de Commissie nog de overname van NYSE Euronext door Deutsche Börse -de eigenaar van de beurs van Frankfurt- afgekeurd.

InterContinental Exchange (ICE) uit de Amerikaanse stad Atlanta biedt 33,12 dollar per aandeel. In totaal komt het bod neer op 8,2 miljard dollar.

ICE is vooral geïnteresseerd in de beurs van New York (NYSE), de grootste aandelenbeurs ter wereld en in de Londense optie- en futuresbeurs LIFFE. De andere beurzen -die van Parijs, Brussel, Amsterdam en Lissabon- zouden verkocht worden.

AP2013

Profiel van een nieuwe beurzengrootmacht

NYSE Euronext is de grootste aandelenbeurs ter wereld en ontstond in 2007 uit de fusie tussen de New York Stock Exchange en Euronext. Die eerste werd in 1792 opgericht onder een boom op Wall Street in New York en is uitgegroeid tot de grootste verhandelplek voor aandelen en obligaties. Het is de beurs van New York bij uitstek, al kreeg ze de voorbij decennia concurrentie van de Nasdaq, een steenworp verderop.

Euronext was het huwelijk van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam dat in 2000 werd gesloten. Intussen zijn daar ook de beurzen van Lissabon en LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) bijgekomen. Die laatste is een van de grootste spelers inzake handel in afgeleide producten ter wereld. Het wordt vooral uitkijken wat ICE van plan is met die Europese afdeling van NYSE.

Intercontinental Exchange of ICE werd in 2000 opgericht in Atlanta en heeft sindsdien een wervelde expansie gekend onder topman en oprichter Jeffrey Sprecher. ICE groeide snel door de overnames van de grote oliebeurs IPE in Londen, waar de helft van alle ruwe en geraffineerde olieproducten ter wereld wordt verhandeld, Ook de goederenbeurzen van New York en Winnipeg in Canada -belangrijk voor graanhandel- werden opgeslokt. ICE is een wereldspeler als handelsplatform voor koffie, suiker, maar ook olie en gas, emissiehandel en financiele producten zoals opties en futures.