Franse zakenman Bernard Tapie is aangehouden

De Franse politie heeft zakenman en politicus Bernard Tapie opgepakt. De aanhouding past in het onderzoek naar de arbitrage die hem in 2008 meer dan 400 miljoen euro aan overheidsgeld heeft opgeleverd in zijn geschil met de bank Crédit Lyonnais (CL).

Zijn geschil met Crédit Lyonnais (CL) draaide rond de verkoop van het bedrijf Adidas. Daarbij zou Tapie zijn benadeeld door de bank. Maar in 2008 kreeg hij na een arbitrage-overeenkomst meer dan 400 miljoen euro.

Volgens de krant Le Monde gaan de onderzoeksrechters ervan uit dat dit bedrag doorgestoken kaart was, gewenst en geforceerd door het kamp van toenmalig president Nicolas Sarkozy. In juli 2012 werd Tapie als getuige in het vooronderzoek gehoord. Volgens Le Monde lijkt hij toen te hebben gelogen.

In het onderzoek zijn al enkele mensen in verdenking gesteld. Onder meer Stéphane Richard, momenteel topman van de Franse telecomreus Orange en ex-kabinetschef van de vroegere minister van Economie Christine Lagarde, nu hoofd van het IMF. Andere verdachten zijn Jean-François Rossi van het overheidsvehikel dat het passief van CL moest beheren toen de bank in 1993 bijna over de kop ging, en Pierre Estoup, een van de arbitragerechters.

De onderzoeksrechters menen dat het drietal aan een "schijnarbitrage" zouden hebben deelgenomen, om de Franse staat aan te zetten een compromis te aanvaarden die tegen zijn eigen belang inging.

De affaire-Adidas in een notendop

Kort samengevat gaat het over het volgende: in 1993 vraagt zakenman Bernard Tapie de bank Crédit Lyonnais om zijn bedrijf Adidas te verkopen. Dat gebeurt, maar CL verzwijgt een deel van de meeropbrengsten.

Tapie stapt daarop naar de rechter en een lange gerechtelijke procedure eindigt in 2005 met een schadevergoeding van 135 miljoen euro, maar die beslissing wordt daarna door het Hof van Cassatie vernietigd.

In 2008 gaan Tapie en de Franse regering, nu eigenaar van het noodlijdende Crédit Lyonnais, akkoord met een arbitrage door een privégroep die Tapie uiteindelijk 285 miljoen euro toekent, met intresten en andere vergoedingen komt dat neer op 403 miljoen euro.