In beroep zwaardere straffen voor "happy slapping" in Antwerpen

Drie van de elf mannen die in maart veroordeeld werden voor een geval van "happy slapping" in Antwerpen, hebben in beroep zwaardere straffen gekregen dan in eerste aanleg. Ze verliezen nu ook tien jaar hun burgerlijke en politieke rechten.

Op 6 oktober vorig jaar takelden de elf Polen zonder reden een man zwaar toe in het Antwerpse premetrostation Diamant. Voor dat geval van zinloos geweld of "happy slapping" werden ze in maart veroordeeld door de Antwerpse strafrechter.

De aanstoker kreeg toen drie jaar effectieve celstraf en de tien anderen kregen straffen van twaalf maanden tot twee jaar. Drie van de elf daders gingen in beroep. Ze vonden de straffen te zwaar omdat ze enkel de wacht hadden gehouden en zelf geen klappen hadden uitgedeeld.

De rechter volgde hun redenering echter niet. Hij bevestigde de straffen "gelet op de weerzinwekkende aard van de feiten, een beschaafde maatschappij onwaardig". Bovendien ontzette hij hen tien jaar uit hun burgerlijke en politieke rechten. Daarmee wil hij vermijden dat de daders de Belgische nationaliteit zouden krijgen.

Voor het slachtoffer heeft de uitspraak een grote betekenis: "Het geeft een goed gevoel dat de rechters de ernst van de gebeurtenissen bevestigen. Het voelt nu ook normaal dat ik het er moeilijk mee heb gehad", klinkt het.