Jammer, maar de woordvoerder weet het ook niet

Persbriefings, zelfs op het hoogste niveau waar er beslissingen genomen worden die menig individu waar ook ter wereld kunnen aanbelangen, blijken vaak een maat voor niets te zijn, ondanks de aanwezigheid van immer kritische journalisten. En dat heeft dan veelal te maken met de woordvoerder in kwestie, wiens taak het blijkbaar is om niet te antwoorden op een vraag. Dat blijkt alvast uit een analyse van 444 persbriefings van Jay Carney, sinds februari 2011 perswoordvoerder van het Witte Huis en dus de aan te spreken man om de beslissingen van president Obama te duiden.

Maar dat valt dus duidelijk tegen. Een analiste van Yahoo News becijferde immers dat Carney een vraag van een journalist liefst 9.486 keren ontweek. Hiervan gebeurde een groot deel zelfs op een weinig subtiele manier: "Ik ken het antwoord niet" (1.905 keer), "Ik moet u daarvoor doorverwijzen naar iemand anders" (1.383 keer), "Ik denk dat u het antwoord zelf wel kent" (1.125 keer) of "Dat ga ik u niet vertellen" (939 keer).

Het onvriendelijke "No comment" gebruikte de woordvoerder 429 keer. Wilde hij zich toch enigszins indekken, dan zei hij: "De president wil het me niet zeggen" (117 keer) of "Ik weet het niet zeker" (549 keer). Ook het antwoord "Dat is een goede vraag" (381 keer) gaf meestal aan dat er geen afdoend antwoord volgde. Om het helemaal moeilijk te maken, werd ook nog 231 keer verwezen naar een antwoord tijdens een vorige briefing, maar wie kent dat antwoord dan nog?

Andere ontwijkende antwoorden waren: "Niet dat ik weet" (927 keer), "Daar ga ik niet over speculeren" (525 keer), "Liever niet" (588 keer) en "Daar kom ik straks op terug" (387 keer).

Door de analyse voelen journalisten van het Witte Huis zich gesteund. Ze klaagden in februari nog over "het gebrek aan transparantie van de VS-regering". Tijdens een briefing in mei antwoordde Carney op de kritiek dat "hij niet iedere vraag vooraf kan voorzien en dus soms het antwoord niet heeft". Volgens nieuwswebsite The Blaze is dat "soms" nu wel "heel wat meer dan soms"…

AP2012

lees ook