John Massis kan 10 jaar langer van eeuwige rust genieten

De nabestaanden van de Gentse krachtpatser John Massis hebben de concessie van zijn graf 25 jaar na zijn dood met 10 jaar verlengd. De stad Gent onderzoekt intussen hoe funerair erfgoed nog beter kan worden beschermd. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD) op een vraag van gemeenteraadslid Greet Riebbels (SP.A).

John Massis, die officieel Wilfried Morbée heette, was tussen de late jaren 1950 en 1970 een veelgevraagde krachtpatser en "tandacrobaat" in verschillende circussen in Europa. Later trok hij de wereld rond met zijn stunts. Massis haalde meermaals het Guinness Book of World Records. Hij overleed op 12 juli 1988.

"Voorlopig is de concessie nog in orde en voorlopig herinneren nog genoeg mensen zich het fenomeen Massis: zijn krachtige tanden en spieren waarmee hij een tram van 15 ton, een trein van 36 ton en een paar vliegtuigen verplaatste of aan de grond hield", meent gemeenteraadslid Riebbels.

Toch vraagt ze zich af of de stad in beschermingsdossiers niet alleen de kunstzinnige of architecturale waarde van het graf, maar ook de heemkundige, sociale, culturele, maatschappelijke waarde van de overledene zelf in overweging neemt.

"Monumentenzorg is op Campo Santo begonnen met de inventarisatie van waardevolle graven", verduidelijkt schepen Bracke. "Er wordt bepaald welke graven een kunsthistorische, volkskundige, sociale of maatschappelijke waarde hebben."

"Het boek "In steen en brons van leven en dood" vermeldt al 1100 waardevolle graven. Bij waardevolle graven waarvan de concessie verloopt nog voor het einde van de studie, zal ook een bescherming overwogen worden."