Libanese leger neemt bolwerk van soenni-sjeik in

In de Zuid-Libanese stad Sidon heeft het leger het bolwerk van de radicale soennitische sjeik Ahmad al-Assir ingenomen. In heel het land is het tot botsingen gekomen tussen het leger en diens militie.

De gevechten braken gisteren uit nadat het leger een van de aanhangers van de radicale soennitische geestelijke sjeik Ahmed al-Assir (foto in tekst) had opgepakt. Als vergelding voerde de militie van al-Assir in heel Sidon aanvallen uit op het leger.

De hele dag is zwaar gevochten in Sidon, maar vanavond heeft het leger dan toch de moskee ingenomen die als hoofdkwartier werd gebruikt van de militie van sjeik al-Assir. De sjeik zelf bleek niet aanwezig, maar er zijn wel wapens en munitie aangetroffen.

Bij die gevechten zijn zeker 16 soldaten omgekomen. Een twintigtal militairen zou gewond zijn geraakt. Elders in Sidon wordt er echter nog gevochten en sommige burgers hebben om hun evacuatie verzocht.

Ook op andere plaatsen in Libanon is het erg onrustig. In de noordelijke stad Tripoli hebben gewapende aanhangers van sjeik al-Assir blokkades opgeworpen. 

In heel Libanon loopt de spanning hoog op als een gevolg van de Syrische burgeroorlog. De Libanese sjiitische beweging Hezbollah vecht mee aan de kant van president Bashar al-Assad, tot ergernis van de soennitische bevolking, die de kant kiest van de Syrische rebellen. De latente spanningen tussen soennieten en sjiieten brengen nu de broze vrede in Libanon in het gedrang. Het land heeft al twee bloedige burgeroorlogen achter de rug.

AFP ImageForum