Meer dan 2.500 defibrillatoren op openbare plaatsen

Er zijn in België 2.554 defibrillatoren geregistreerd die op een openbare plaats hangen. Dat heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid geantwoord op een vraag van het persagentschap Belga. Belga stelde de vraag naar aanleiding van een overlijden dit weekend.

Zaterdag overleed een 22-jarige jongeman tijdens een voetbalwedstrijd in Trois-Ponts, in de provincie Luik. Volgens de spoedarts die erbij geroepen was, had een defibrillator het leven van de jongeman kunnen redden. Volgens de schepen van Sport en vice-voorzitter van de club was er nog geen defibrillator beschikbaar op de club, maar was er al wel een aanvraag ingediend.

Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren - onregelmatig en ongecoördineerd samentrekken -, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht.

"De 2.554 defibrillatoren zijn toestellen die door het publiek gebruikt mogen worden en waarvoor geen opleiding noodzakelijk is", zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. "Deze toestellen zijn eenvoudig in het gebruik, hebben een duidelijke handleiding en zijn beveiligd: als het toestel detecteert dat het niet om een hartprobleem gaat, dan werkt het niet".

De toestellen, die Automatische Externe Defibrillatoren of AED's genoemd worden, hangen allemaal op plaatsen waar veel volk samenkomt (winkelcentra, concertgebouwen, grote bedrijfsterreinen, sporthallen, ...). Het gebruik van het toestel door een omstaander kan het leven redden van een slachtoffer in afwachting dat de hulpdiensten arriveren.

Volledigheidshalve voegt de FOD Volksgezondheid er nog aan toe dat er daarnaast nog 585 defibrillatoren zijn, die deel uitmaken van de medische uitrusting van voertuigen van de hulpdiensten. Die mogen niet door het publiek gebruikt worden.