Nederlandse oud-bisschop Jo Gijsen is overleden

In Nederland is de omstreden oud-bisschop Jo Gijsen overleden. Hij was 80. Gijsen kwam in opspraak omdat hij de "privacy van seminarieleerlingen" zou hebben geschonden.

Gijsen was 80 en is overleden in Sittard in Zuid-Nederland. Hij was al een tijdje ziek.

Hij had een reputatie als een zeer behoudsgezinde geestelijke en was tussen 1972 en 1983 bisschop van Roermond. Hij verbleef ook een tijdje in een klooster in Oostenrijk en was twaalf jaar lang bisschop in IJsland. Daarna was hij rector van de zusters karmelietessen in Sittard.

Hij was ook de stichter van het seminarie Rolduc in Kerkrade. Vorig jaar kwam aan het licht dat hij daar in de jaren 50 "de privacy van een leerling" had geschonden. Volgens de aanklacht had hij de leerling begluurd toen die zich in zijn bed masturbeerde.

Volgens een kerkelijke onderzoekscommissie was er niet echt sprake van seksueel misbruik, maar was Gijsen wel over de schreef gegaan.