Negen maanden cel voor man die vrouw doodreed

De politierechtbank van Mechelen heeft een 65-jarige man veroordeeld tot 1 jaar en 8 maanden cel, waarvan 9 maanden effectief, en een levenslang rijverbod omdat hij met zijn wagen een vrouw overreed en wegvluchtte. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

De feiten dateren van 19 augustus 2010. Een vrouw die net met haar man de straat overstak, werd aangereden. Ze overleed toen de mugarts medische zorg toediende. De bestuurder van de wagen reed gewoon naar huis, keek wat televisie, nam een slaappil en ging naar bed. Toen de politie hem later thuis aantrof, was hij geïntoxiceerd, maar het is niet bewezen dat hij dronken was toen hij de vrouw aanreed. Daarvoor werd hij dan ook vrijgesproken.

Politierechter Eric Desmedt oordeelde dat de man, die manisch-depressief is en zichzelf een sociale drinker noemt, een gevaar voor de verkeersveiligheid is. Twee jaar na de feiten reed hij immers in dronken toestand tegen een geparkeerd voertuig. Toch was de rechter mild in zijn bestraffing. "De redelijke termijn in strafzaken is hier duidelijk overschreden, want het onderzoek heeft meer dan twee jaar stilgelegen", zei hij. "Maar de overschrijding was niet buitensporig, dus volstaat een eenvoudige schuldigverklaring niet."

De rechter veroordeelde de man tot een celstraf van 1 jaar en een geldboete van 1.100 euro, allebei de helft met uitstel, voor het onopzettelijk doden en de intoxicatie. Voor het vluchtmisdrijf kreeg de man 8 maanden, waarvan 5 met uitstel, en een geldboete van 2.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Voor het ongeval in 2012 kreeg hij een geldboete van 1.475 euro. Voor alle feiten kreeg de man eveneens driemaal een levenslang rijverbod.