Ruwaard van Putten ziekenhuis in Nederland failliet

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse in Nederland is vanochtend failliet verklaard. Twee curatoren zijn in een vergevorderd gesprek met een aantal mogelijke overnemers uit de zorgsector om een doorstart mogelijk te maken. De zorgverlening aan de patiënten komt voorlopig niet in het gedrang.

In samenwerking met de Inspectie voor Gezondheidszorg wordt gelijktijdig met het onderzoek naar een doorstart een afbouwscenario voorbereid. Als eind deze week blijkt dat een doorstart niet mogelijk is, dan zal het afbouwplan worden uitgevoerd. Eerdere gesprekken over een mogelijke overname waren in april afgesprongen, omdat het financiële risico voor de geïnteresseerde ziekenhuizen te groot zou zijn geweest.

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis had al langer financiële problemen. De schuld is nu opgelopen tot 30 miljoen euro. De directe aanleiding voor het faillissement is het feit dat het ziekenhuis de lonen van juni niet meer kon betalen.

Daarnaast kwam het ziekenhuis in opspraak door problemen op de afdeling cardiologie. De sterftecijfers bleken er hoger te liggen dan het landelijke gemiddelde. Het ziekenhuis heeft een half jaar onder verscherpt toezicht gestaan van de Inspectie van de Gezondheidszorg.