Silvio Berlusconi veroordeeld tot 7 jaar cel

De rechtbank van Milaan heeft de voormalige premier van Italië Silvio Berlusconi schuldig bevonden in de prostitutiezaak waarbij minderjarigen zijn betrokken, beter bekend als "Rubygate". In een (geschreven) reactie noemt Berlusconi het vonnis "een harde uitspraak". Hij houdt zijn onschuld staande en tekent beroep aan.

Berlusconi heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik, oordeelt de rechtbank van Milaan. Ook achten de rechters bewezen dat hij minderjarige meisjes heeft betaald voor seks.

De ex-premier krijgt daarom 7 jaar gevangenisstraf en hij mag geen enkel openbaar ambt meer uitoefenen. Tegen de uitspraak is wel nog beroep mogelijk.

Met de uitspraak valt voorlopig het doek over het zogenoemde proces-Ruby. Ruby is de schuilnaam van Karima el-Mahroug. Zij was een van de meisjes op de beruchte bungabungafeestjes van Berlusconi.

Hij zou tegen betaling seks met haar hebben gehad toen ze nog minderjarig was. Toen ze later voor diefstal werd opgepakt, zou hij zijn macht hebben misbruikt om haar vrij te krijgen.

"Ik was echt overtuigd van de vrijspraak"

Een van de advocaten van Berlusconi noemt het verdict "volledig los van de realiteit". Tegelijk geeft hij toe dat hij een dergelijke straf verwachtte. Meteen kondigde hij aan beroep te zullen aantekenen.

In een eerste (geschreven) reactie noemt Berlusconi zelf het vonnis "een harde uitspraak". "Ik was echt overtuigd van de vrijspraak want de feiten boden geen enkele mogelijkheid tot een veroordeling." Hij houdt nog steeds zijn onschuld staande en zei dat hij zich tegen elke vervolging zal verzetten.