Touring wijst op risico's van verkeerd geladen auto

Touring waarschuwt automobilisten voor slecht gestapelde bagage in de wagen. Volgens de automobilistenvereniging zijn vakantiegangers zich vaak onvoldoende bewust van de risico's. Vooral losse bagage die niet netjes in de koffer ligt, vormt een ernstig risico.

Een nieuwe crashtest heeft aangetoond dat een los gestapeld stuk bagage een dodelijk projectiel kan worden bij een ongeval. Voor de test werd de wagen geladen met allerlei soorten bagage: een frigobox, een windscherm, een trolley, 3 koffers, 2 tuinstoelen, enzovoort, in totaal goed voor een gewicht van 138 kilogram. 

Er werd een aanrijding met 50 kilometer per uur gesimuleerd. Bij de impact komt er zoveel energie vrij dat de objecten door de wagen worden gekatapulteerd met een gewicht dat 50 maal groter is. De gevolgen zijn navenant: de bestuurder wordt met zetel en al naar voren gedrukt, de knieën raken het dashboard en het hoofd vliegt tegen het venster met een impact die fatale gevolgen kan hebben, ondanks het feit dat de airbags geactiveerd worden.

Passagiers die tijdens het rijden hun voeten op het dashboard laten rusten, lopen trouwens 2 keer zoveel risico op fatale verwondingen. De voeten en benen worden door het venster geslingerd met zware snijwonden tot gevolg en de persoon dreigt onder de veiligheidsgordel te glijden waardoor de knieën bij de terugslag hard tegen het gezicht slaan.

Enkele tips om problemen te vermijden

  • zo veel mogelijk bagage in de koffer steken
  • geen losse bagage op de vloer plaatsen
  • bagage op de achterste zetel vastmaken met de gordels of met aparte riemen
  • last en gewicht gelijkmatig over de ruimte spreiden
  • de zwaarste stukken onderaan plaatsen en kleine, zware objecten in de voetruimte stapelen