Vrouw aan hoofd van Russische centrale bank

De voormalige Russische minister van Economische Zaken Elvira Nabioellina zwaait voortaan de plak als gouverneur van de Russische centrale bank. Het is de eerste keer dat in een G8-lidstaat een vrouw aan het hoofd van een centrale bank komt.
AP2013

De 49-jarige Nabioellina neemt de taak over van Sergej Ignatjev. Hij zal aanblijven als haar adviseur.

De Doema, het Russische parlement, keurde de aanstelling van Nabioellina in april goed. Dat gebeurde nadat president Vladimir Poetin haar zelf voor de functie had genomineerd.

Nabioellina heeft snelle acties tegen de huidige recessie aangekondigd. Dat meldt het persbureau Interfax. Ze wil alvast niet buigen voor de toenemende druk van de banken om de intrestvoeten te verlagen. Volgens Nabioellina zijn een devaluatie van de roebel en een lagere intrestvoet "gevaarlijke opties" voor de economie.