Zeker 39 doden bij tien bomaanslagen in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag 39 doden gevallen toen tien bommen ontploften op markten en straten in de sjiitische wijken. Het geweld tussen soennieten en sjiieten wordt alsmaar brutaler.
AP2013

Getuigen beschrijven de toestand in de sjiitische wijk Sadr City als "totale chaos", met uitgebrande auto's, bloed en lichaamsdelen en verwoeste gebouwen. In totaal zijn er tien bomaanslagen gepleegd in de Iraakse hoofdstad. Ook in Mosul was er een explosie.

Het geweld tussen soenieten en sjiieten neemt hand over hand toe. Vorige maand zijn meer dan duizend mensen omgekomen bij aanslagen in Irak. Elke aanslag leidt tot een wraakactie van de andere groep.

De spanningen zijn fors toegenomen nadat de regering enkele hoogstaande leiders van de soennitische minderheid had laten oppakken. Daarmee wil de overheid de controle over het gerechts- en militair apparaat versterken, maar tegelijk groeit de frustratie bij de soennieten die zich geviseerd voelen.

Het geweld wordt ook aangewakkerd door de burgeroorlog in buurland Syrië, waar soennitische rebellen tegen het overwegend alawitisch-sjiitische minderheidsbewind van Bashar al-Assad staan.

Radicale Iraakse soennieten die in Syrië vechten in de rangen van de extremistische rebellen van het Nusrat-front, terwijl sjiitische vrijwilligers uit Irak het Syrische leger van Assad steunen.