17 jaar cel voor neersteken van 2 agenten

Een 35-jarige Franse moslimextremist die vorig jaar 2 agenten neergestoken heeft in Sint-Jans-Molenbeek is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 17 jaar cel. Hij moet ook een boete betalen van 12.000 euro. De politie van zone Brussel-West is tevreden met "dit signaal van het gerecht".
De dader stak drie agenten neer in het metrostation Beekkant.

De man was vanuit Parijs naar Brussel gekomen uit onvrede na de arrestatie van een vrouw met een gezichtssluier in Sint-Jans-Molenbeek begin juni vorig jaar. Toen de politie haar identiteit wilde controleren, deelde ze enkele raken klappen uit. In Molenbeek was het toen enkele dagen onrustig.

De radicale Fransman viel in het metrostation Beekkant twee agenten aan met een mes en stak hen neer. Hij probeerde ook een derde agent neer te steken. De twee agenten raakten zwaargewond, de derde werd gered door zijn kogelvrije vest. De man werd meteen na steekpartij opgepakt. Hij had artikels over de rellen in Molenbeek en pamfletten over Afghanistan en de taliban bij zich. Hij wilde naar eigen zeggen aandacht vragen voor agressie tegen moslims.

"Duidelijk signaal dat gerecht achter politie staat"

De politie van zone Brussel-West reageert opgelucht. "Het gaat duidelijk om terrorisme, om een poging tot het doden van politiemensen, het ergste wat een democratie kan overkomen", zegt korpschef Johan De Becker.

"Er is nu een duidelijk signaal gekomen vanuit het gerecht dat het achter de politie en achter de democratie staat. De rechter heeft ook duidelijk gezegd dat dit geen daad is van moslims, maar van extremisten die overgaan tot geweld en er niet voor terugdeinzen om agenten te doden. We zijn dan ook zeer tevreden met de uitspraak."

Volgens De Becker is een van de agenten die werden neergestoken, opnieuw in dienst. De andere, een vrouw, is nog altijd arbeidsongeschikt. "Ze draagt nog altijd serieuze letsels van wat haar overkomen is", aldus nog De Becker.