"Discriminatie zal stoppen als de koning haar erkent"

Volgens Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël, krijgt zijn cliënt wel degelijk af te rekenen met (indirecte) discriminatie in haar professionele en privé-leven. Dat zegt hij in een reactie op de 1e zitting van de rechtszaak die Boël tegen de koninklijke familie heeft aangespannen. Alain Berenboom, de advocaat van het hof, ontkent op zijn beurt dat Laken haar stokken in de wielen steekt.

Vanmorgen vond achter gesloten deuren de eerste zitting plaats van de rechtszaak die Delphine Boël tegen koning Albert, prins Filip en prinses Astrid heeft aangespannen om te bewijzen dat ze wel degelijk een dochter van de koning is.

Aanvankelijk wilde de advocaat van Boël, Alain De Jonge, niet reageren. Maar omdat de advocaat van het hof, Alain Berenboom, de pers wel toesprak, reageert De Jonge nu toch.

Hij kan zich vinden in de uitspraken van Berenboom dat het paleis inspanningen doet om Boël haar leven te laten leiden maar dat noemt hij "een lapmiddel". "In haar dagelijkse leven wordt Boël wel degelijk gediscrimineerd", zegt hij.

"Mensen willen de koning ter wille zijn"

De Jonge haalt verschillende voorbeelden aan. Zo schreef een familielid van Boël zich ooit in een school in. "Die inschrijving werd ook aanvaard. Tot duidelijk werd dat een zoon van prinses Astrid zich in diezelfde school had ingeschreven. Plots was het familielid van Boël niet meer welkom."

"Toen prinses Astrid de gemeente Koksijde bezocht, liet de burgemeester een beeld van Delphine "verdwijnen" zodat de prinses het niet hoefde te aanschouwen", gaat De Jonge verder. "Waarschijnlijk had ze daar zelf helemaal niet om gevraagd."

Ten slotte haalt De Jonge ook nog het voorbeeld aan van een bank in Brussel. "Die wilde haar hoofdgebouw renoveren. Om de stellingen op te smukken, schreef ze een wedstrijd uit voor kunstenaars. Delphine won die en haar ontwerp werd goed onthaald. Tot bleek dat het gebouw zich vlakbij het koninklijk paleis bevindt. Het werk werd plots niet meer weerhouden."

De Jonge wil niet met zoveel woorden hebben gezegd dat het om een actieve politiek van het paleis gaat. "Mensen nemen deze beslissingen omdat ze denken dat het nodig is om de koning ter wille te zijn. Die houding zal verdwijnen als de koning haar als zijn dochter erkent en duidelijk maakt dat iedereen haar "normaal" moet behandelen."

Kalender

De rechtszaak van Boël werd vanmorgen overigens meteen uitgesteld naar 3 september. De reden hiervoor is naar verluidt dat de verschillende advocaten geen overeenstemming konden bereiken over een kalender.

Sybille de Selys Longchamps (kleine foto), de moeder van Delphine Boël, heeft intussen een procedure gestart om de rechtszaak bij te mogen wonen. De rechtbank moet oordelen of ze wordt toegelaten als partij in de zaak. Die kwestie zal pas later in het proces aan bod komen.