"Erbij horen, zo moet het voor hem zijn"

"Ik kon maar niet vatten hoe de fotograaf door de lens kon kijken en akkoord kon gaan met deze schikking", reageerde moeder Anne Belanger onthutst, toen ze de klasfoto van haar zoon Miles te zien kreeg. De foto ging snel viraal en de reacties bleken vrijwel unaniem negatief. Dat de 7-jarige jongen in zijn rolstoel zo van de andere schoolkinderen geïsoleerd werd, kon niet door de beugel. Vorige week werd dan een nieuwe klasfoto genomen, na excuses van de schoolfotograaf.

"Zomaar aan de kant gezet worden, dat is afgrijselijk. En dat is hier gebeurd", aldus de moeder uit New Westminster, Canada, op nieuwswebsite The Star. Volgens de moeder is discriminatie van personen met een handicap een dagelijkse realiteit. "Dit zal niet opzettelijk zijn, maar het geeft wel aan dat er niet over nagedacht is", besloot de verontwaardigde moeder.

Door de wereldwijde aandacht besloot de Herbert Spencer Elementary School de foto opnieuw te laten nemen. Ook de schoolfotograaf zag zijn fout in en verontschuldigde zich uitvoerig. Er werd een nieuwe foto genomen waarbij Miles vooraan op de bank, naast zijn klasgenootjes zit. Aan ABC News reageerde moeder Anne dat ze de nieuwe foto "fantastisch" vond.

"Je kan hem nu niet zomaar uit de groep halen. Erbij horen, dat is voor hem hoe het moet zijn", voegde ze er op nieuwssite Calgary Herald aan toe.

lees ook