"Helft Vlaamse wapenexport niet meer gecontroleerd"

De helft van de Vlaamse wapenexport wordt niet meer gecontroleerd. Dat zegt het Vlaams Vredesinstituut in zijn jaarrapport, waar het wijst op de "verregaande gevolgen" van het nieuwe wapenhandeldecreet. Vorig jaar bereikte de wapenexport, na een forse daling in 2011, opnieuw het niveau van 2010.

Volgens het Vlaams Vredesinstituut wordt de helft van de wapenexportvergunningen sinds de invoering van het nieuwe wapenhandeldecreet niet meer gecontroleerd.

Het gaat om producten die niet op de internationale controlelijst staan, zoals beeldschermen voor militaire vliegtuigen. Vroeger werden die producten om veiligheidsredenen wel onder vergunning geplaatst en bijgevolg gecontroleerd. Sinds het nieuwe decreet is dat niet meer het geval.

Na een forse daling (-37 procent) in 2011, is de wapenexport vorig jaar opnieuw gestegen met 42 procent, waardoor de export nu enkele procenten boven het niveau van 2010 zit. Er worden geen cijfers bijgehouden over de werkelijke export. De statistieken zijn gebaseerd op de vergunningen die worden uitgereikt.

De militaire goederen die via Vlaanderen worden doorgevoerd, zijn bestemd voor landen in Europa, Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Uit het rapport van het Vlaams Vredesinstituut blijkt ook dat er vorig jaar 17 wapenvergunningen zijn uitgereikt voor export naar het Midden-Oosten.