"Mensen met persoonlijk assistentiebudget komen in de problemen"

De recente beslissing van Vlaams minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om de minimumlonen van een persoonlijk assistent te laten optrekken naar 10,4 euro per uur leidt ertoe dat heel wat budgethouders het met tien procent minder assistentie moeten doen. Zowel "Onafhankelijk leven" als "Absoluut vzw" voeren vrijdag actie.

"De beslissing brengt heel wat mensen met een persoonlijk assistentiebudget (PAB) in de problemen", aldus Koenraad Depauw, algemeen directeur van belangenorganisatie Onafhankelijk Leven. "Budgethouders moeten tot 16 procent meer betalen, maar krijgen daar slechts 3 procent extra budget voor in de plaats."

"Een loonsverhoging zonder recht evenredige verhoging van het budget leidt ertoe dat minimum veertig procent van de budgethouders minder uren kan realiseren", gaat Depauw verder. Absoluut vzw voegt eraan toe dat de beloofde budgetverhoging maar tot 9,60 euro per uur kan, zonder aan assistentie-uren te moeten inboeten, en dat het voorgestelde minimumloon hoger ligt dan het wettelijk minimumloon.

Omdat een overleg met het kabinet Vandeurzen geen oplossing opleverde, voeren de organisaties op 28 juni actie aan het kabinet van Vandeurzen. Ze verzamelen vrijdag om 11.30 uur aan het station Brussel-Noord. "We eisen dat de minister afstapt van zijn beslissing, of de nodige 8 miljoen euro voorziet voor verhoging van de budgetten", aldus Depauw.

De organisaties vertegenwoordigen zowat 2.200 budgethouders. Met een PAB kunnen die de mensen met een beperking zelf persoonlijke assistenten aanwerven en zelf beslissen wanneer, waar en hoe die hen moeten ondersteunen.