"Nog geen overnemer voor Luikse activiteit ArcelorMittal"

Op dit ogenblik is er nog altijd geen overnemer gevonden voor de Luikse staalactiviteit van ArcelorMittal. Dat kregen de vakbonden te horen op een ontmoeting met Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS). En zolang er geen overnemer is, kan ook het denkspoor van nationalisering niet worden gebruikt.

"De minister heeft ons gezegd dat de Waalse regering een principeakkoord heeft over een decreet dat de weg kan openen naar nationalisering. Maar hij kan dat niet toepassen als er geen overnemer wordt gevonden", aldus Egidio Di Panfilo, secretaris-generaal van de socialistische vakbond in Luik. "Dat is slecht nieuws."

Wel positief is het feit dat de directie niet uitsluit dat er een of andere bedrijfseenheid zou openblijven, zoals bijvoorbeeld de zinkactiviteit in Flémalle. De cokes-activiteit zou door de Amerikaanse groep Oxbow Mining kunnen worden overgenomen, voor een periode van 25 jaar. "Hiermee kunnen meer dan 200 banen worden gered", aldus Di Panfilo. "Maar het gaat om een heel vervuilende activiteit. We vragen dan ook respect voor de milieunormen."

De ontmoeting met Marcourt (kleine foto) vond plaats in aanloop naar het tripartite-overleg volgende maand.

ArcelorMittal kondigde in januari van dit jaar aan dat het het grootste deel van zijn koude activiteiten in Luik wil sluiten, goed voor 1.300 jobs die verloren gaan. De hoogovens waren al gesloten en het plan is om ook 7 activiteiten van de koude lijn stop te zetten. Sinds de aankondiging poogt de Waalse regering een oplossing te vinden om de activiteit te bewaren, liefst door een overname.

De gesprekken in het kader van de procedure-Renault zijn nog altijd aan de gang. Vakbondsman David Camerini (ACV) hoopt nog altijd op het behoud van een geïntegreerde staalactiviteit in Luik. "We zijn teleurgesteld over de vooruitgang in de gesprekken met Mittal. De onderhandelingen over het industriële luik zijn van fundamenteel belang".