Antonis Samaras herschikt zijn regering

De Griekse premier Antonis Samaras heeft zijn regering herschikt. Die herschikking drong zich op na het vertrek van de kleinere partij Dimar. Die is vorige week uit de coalitie gestapt na de crisis over het opdoeken van de Griekse openbare omroep ERT. De nieuwe herschikte regering legt later vandaag de eed af bij de aartsbisschop van Athene.

Vorige week stapte de kleine linkse partij Democratisch Links (Dimar) uit de coalitie. Dat gebeurde na groeiende spanningen over de beslissing van premier Samaras om de openbare omroep ERT onmiddellijk uit de ether te halen, zonder de toestemming van regeringspartners.

De Raad van State oordeelde dat de ERT niet zomaar kon worden opgedoekt zonder alternatief. De twee regeringspartijen Pasok (sociaaldemocraten) en Dimar wilden dat de ERT opnieuw werd opgestart. Samaras, van de regeringspartij Nea Dimokratia, wilde een nieuwe organisatie, die in de herfst -met minder volk en meer inspraak van de privésector- van start moet gaan.

De drie coalitiepartners hielden meermaals crisisberaad, maar slaagden er niet in een akkoord te bereiken. Daarop stapte Dimar dus uit de regering. Nieuwe verkiezingen waren niet nodig omdat Pasok en Nea Dimokratia samen een krappe meerderheid van 153 zetels van de 300 in het parlement in Athene bezetten. Wel drong een herschikking zich op.

"Onderminister voor Openbare Televisie"

"De belangrijkste verandering is dat Pasok nu met politici zal deelnemen aan de regering. Vorig jaar koos de partij ervoor om technocraten af te vaardigden, maar nu kiest ze dus volop voor een actieve deelname. 11 van de 33 parlementsleden van Pasok zijn nu lid van de nieuwe regering", zegt correspondent Bruno Tersago in "De ochtend" op Radio 1.

Pasok heeft nu vier in plaats van twee ministers in de regering. Partijvoorzitter Evangelos Venizelos (kleine foto) wordt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. Venizelos was eerder minister van Financiën, in de tijd dat de Grieken met het IMF en de EU onderhandelden over steun. De econoom Yannis Stournaras blijft aan als minister van Financiën, Dimitris Avramopoulos van Buitenlandse Zaken stapt over naar Defensie.

"Ook opvallend is dat er een speciale post van onderminister voor Openbare Televisie is gecreëerd", zegt Tersago. "Die post wordt ingenomen door een voormalig journalist bij een privézender die nu ook nog eens hoofdredacteur is van een van de grootste Griekse kranten, allebei eigendom van een zakenman die erg goede relaties heeft met Pasok."

De ERT blijft voorlopig uit de ether.