Antwerpen haalt de broeksriem fors aan

De gemeenteraad van Antwerpen heeft de budgetwijziging voor 2013 goedgekeurd. Dat gebeurde na een urenlang debat en scherpe kritiek van Groen en PVDA+. Een exacte lijst met besparingen is er nog niet. Wel is al bekend dat de culturele en de sociale sector fors moeten inleveren.

De budgetwijziging komt er volgens de meerderheid om de begroting voor 2013, die nog door het vorige stadsbestuur werd opgesteld, "te toetsen aan de realiteit" en al enigszins aan te passen aan het nieuwe bestuursakkoord. Heel wat projecten die nog niet volledig in uitvoering waren, worden daarom "op pauze" gezet.

Volgens het stadsbestuur gebeurt dat omdat toch lang niet alles meer tijdig kan worden gerealiseerd. "We zullen trouwens op het vlak van gerealiseerde investeringen nog steeds substantieel hoger uitkomen dan het gemiddelde bedrag van de vorige legislatuur", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Het investeringsbudget zakt in totaal van 496 miljoen naar 247 miljoen euro. "Toch is dat nog veel", treedt schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) zijn burgemeester bij. "Het vorige bestuur investeerde uiteindelijk meestal rond de 170 miljoen." De nieuwe Antwerpse meerderheid bestaat uit N-VA, CD&V en Open VLD.

"Men verschuilt zich achter de pauzeknop"

"Er is natuurlijk wel geld, maar als je daar de pensioenbijdrage, de Oosterweeldeal met de Vlaamse regering, de gelden aan de districten en de apparaatkosten moet van betalen, blijft er echt niets over. Niet alleen om nieuw beleid te voeren, maar om eender welk beleid te voeren. Dat betekent dat als je iets wil doen, je de belastingen moet verhogen of moet besparen. En wij hebben gekozen om te besparen", besluit De Wever.

De oppositie verweet de meerderheid dat het niet duidelijk is of men volgend jaar "na de pauzeknop op fast forward, dan wel rewind zal drukken". Dat zei Groen-fractieleidster Meyrem Almaci (kleine foto). "Men schaamt zich blijkbaar en verschuilt zich achter de pauzeknop om te zeggen dat bepaalde investeringen er niet komen", meende PVDA+-raadslid Mie Branders.

De leden van de oppositie verweten de stad ook asociaal gedrag en vrezen een kaalslag in het sociale middenveld en een verminderde dienstverlening voor hulpbehoevenden. Vanavond wordt de gemeenteraad voortgezet. Er komen onder meer nog vragen van Almaci en Peter Mertens (PVDA+).

Welke besparingen zijn al bekend?

Een exacte lijst met maatregelen werd nog niet gegeven. Toch raakten al een aantal besparingen bekend.

  • Er komt een terugschroeving van subsidies en convenanten met derden. Momenteel trekt de stad daar 54 miljoen euro per jaar voor uit. Vanaf 2014 wordt dat 47 miljoen of een besparing van 7 miljoen per jaar.
  • Het OCMW moet 8,6 miljoen euro besparen.
  • De unie van Turkse verenigingen en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen verliezen allebei hun 50.000 euro subsidie. Het Minderhedencentrum De 8 krijgt 150.000 extra om Roma te begeleiden, maar verliest 168.000 euro voor het Minderhedenforum. Het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) verliest 430.472 euro of 16 procent van het budget.
  • Ook de culturele organisaties delen in de klappen. Vanaf 2014 zal de stad 11 procent minder subsidies toekennen. De theaterorganisaties Het Paleis en het Toneelhuis verliezen respectievelijk 350.000 en 300.000 euro. De Vlaamse opera moet het doen met 100.000 euro minder. Een zeldzame stijger is cultuurcentrum Roma (+37.000 euro)
  • Er wordt geknipt in de jeugd- en ouderenzorg.
  • In het onderwijs wordt beknibbeld op de bosklassen.
  • Het Zorgbedrijf Antwerpen moet het stellen met 2,75 miljoen minder.
  • Voor de 11 juli-feesten in Antwerpen wordt dan weer net wel meer geld vrijgemaakt. Op Borgerhout na trekken vrijwel alle districten hun budget fors op, Deurne bijvoorbeeld van 9.500 naar 24.500 euro.