Belgische toeristen betalen te veel in Turkse ziekenhuizen

Turkse ziekenhuizen rekenen gemiddeld een derde te veel aan aan Belgische toeristen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Vaak maken Turkse hotels afspraken met bepaalde artsen of ziekenhuizen om zieke toeristen naar hen door te verwijzen. Die hanteren dan vaak te hoge tarieven. Bovendien worden toeristen soms zelfs in het ziekenhuis opgenomen terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Volgens Christian Horemans van de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn de Turkse ziekenhuizen uit op geldgewin: "Ze zien de toeristen graag komen want ze zien er een manier in om bijkomende inkomsten te genereren."

De praktijken zijn geen uitsluitend Turks fenomeen. Ook in landen zoals Spanje gebeurt het, maar in Turkije is het probleem het grootst. Vaak slaagt het ziekenfonds erin om de kosten toch nog te drukken.

Belgische toeristen die in Turkije naar het ziekenhuis moeten, nemen het contact op met de reisbijstandscentrale van het ziekenfonds. Die kan hen dan doorverwijzen naar een ziekenhuis met een goede reputatie én normale tarieven.