DVIS: "NMBS gaf te weinig informatie over Fyra"

De overheidsdienst die de veiligheid van het spoor controleert, DVIS, stelt dat de NMBS te weinig informatie heeft gegeven in verband met de Fyra. Dat is gezegd tijdens een hoorzitting in de Kamer. De NMBS spreekt dat tegen.

Thierry Breyne, de directeur van de Dienst voor Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS), heeft geklaagd  over de NMBS. Hij zegt dat zijn dienst van de spoorweguitbater geen alarmerende foto's over de Fyra heeft gekregen, onder meer over een loshangende deur.

De eerste bezwarende informatie zou er pas gekomen zijn van spoorwegbeheerder Infrabel en dat op 18 januari. Infrabel maakte melding van een metalen plaat die op het spoor gevallen was. Daarop trok DVIS meteen de Fyra-vergunning in. Vooral de SP.A staat kritisch tegenover de NMBS omdat die niet voldoende informatie zou hebben doorgespeeld.

In een reactie zegt de NMBS dat er wel onmiddellijk gereageerd is na het voorval met de metalen plaat: het Fyra-verkeer is stilgelegd en er is een grondige inspectie gehouden.

Rekenhof moet bestelling controleren

Alle partijen in de Kamercommissie Infrastructuur stemden vandaag voor de resolutie van Jef Van den Bergh (CD&V). Hij vraagt het Rekenhof om "het gevoerde beheer te onderzoeken over de wijze waarop de voorstudie, aanbesteding, testen en ingebruikname van de Fyra-treinstellen werden uitgevoerd". Enkel Vlaams Belang was tegen.

Als de tekst door de plenaire vergadering wordt goedgekeurd, kan het Rekenhof aan het onderzoek beginnen.