EU en Turkije blazen toetredingsonderhandelingen nieuw leven in

Ondanks de recente commotie rond de repressie van de manifestaties tegen de Turkse regering hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het licht op groen gezet voor de opening van een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Zo hopen ze een nieuwe impuls te geven aan de gesprekken die nu al drie jaar vastzitten.
AFP ImageForum

De Europese Unie en Turkije onderhandelen al sinds 2005 over een toetreding, maar de voorbije jaren raakten de gesprekken helemaal in het slop.

Het aanslepende conflict over Cyprus, de terughoudendheid van verschillende EU-lidstaten en de trage voortgang van de hervormingen in het door de moslimpartij AKP geleide Turkije zorgden ervoor dat al drie jaar geen nieuwe hoofdstukken meer zijn geopend.

Regionaal beleid

Toch hebben de ministers besloten de deur open te zetten voor gesprekken over regionaal beleid. Zo wordt een nieuw hoofdstuk aangesneden in de onderhandelingen, die in totaal 35 beleidsdomeinen omvatten.

Met de beslissing hopen de EU-lidstaten te vermijden dat Turkije het Europese model de rug toekeert. Premier Recep Tayyip Erdogan toont zich immers ongeduldig. Gesterkt door uitstekende economische prestaties en een versterkte regionale positie dreigde hij ermee de aanvraag in te trekken indien zijn land niet voor 2023 lid zou kunnen worden.

"Europees-Turkse trein rijdt weer met volle snelheid"

Het recente rumoer in Turkije bleek uiteindelijk geen hinderpaal voor de opening van een nieuw hoofdstuk. De Europeanen zijn al langer verontrust over de autoritaire trekken van Erdogan en betreuren nu ook het buitensporig geweld op het Taksimplein, maar eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle en de meeste lidstaten vinden de voortzetting van de dialoog met Ankara het beste antwoord op die bezorgdheden.

Duitsland en Oostenrijk dreigden eerst nog met een veto omwille van de aanpak van de recente protesten, maar de twee landen sloten zich uiteindelijk aan bij de meerderheid. De echte gesprekken starten evenwel pas in oktober. Officieel wordt gewacht op een commissierapport over mensenrechten dat dan verschijnt. Officieus worden de onderhandelingen over de Duitse verkiezingen in september getild.

De Turkse regering begroet de Europese beslissing. Ankara had immers met "gevolgen" gedreigd indien het hoofdstuk niet geopend zou worden en uitte openlijk kritiek op de Duitse terughoudendheid. "Een kwestie die een obstakel had kunnen worden voor de Europees-Turkse relaties is opgelost. De Europees-Turkse trein zal weer met volle snelheid vooruit kunnen gaan", reageert minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu.