Heeft museum iedereen bij z'n pietje?

Niet weg te branden van het internet de afgelopen dagen: een filmpje van het Manchester Museum, Groot-Brittannië, waarop te zien is dat een 4.000 jaar oud beeldje zonder enige hulp van buitenaf zelf ronddraait. Wetenschappers pijnigen zich het hoofd over deze "mysterieuze draaibewegingen", al lijkt er tot hier toe nog geen sluitend antwoord te zijn gevonden. En dus blijft het besluit: heeft het museum misschien iedereen bij z’n pietje?

Want als pr-stunt kan het resultaat in ieder geval tellen: nieuwswebsites over de hele wereld hebben het verhaal van het 25 cm hoge beeld opgepikt en het aantal bezoekers aan het museum zou danig gestegen zijn, want "iedereen wil het mysterieuze beeldje met eigen ogen zien", aldus een verslag op Huffington Post.

Toch blijven intussen ook wetenschappers geïntrigeerd door het beeld, dat in een graftombe van een Egyptische mummie gevonden werd. Volgens natuurkundige Brian Cox ligt de verklaring in "de differentiële wrijving tussen twee oppervlaktes, namelijk de serpentijn stenen onderkant van het beeldje en het glazen oppervlak waarop het staat. Hierdoor ontstaat er een subtiele trilling waardoor het beeldje draait."

Die trilling zou geactiveerd worden door de voetstappen van de bezoekers, omdat het beeld enkel overdag lijkt te draaien. Maar zijn die voetstappen wel voldoende, vragen anderen zich af. Moet er niet naar een andere oorzaak gezocht worden, zoals het nabije drukke verkeer? Terwijl ABC News wist te melden dat het beeld ook zou bewegen zonder drukte eromheen. En waarom draaien de andere beelden niet? Omdat ze geen onderkant van serpentijn hebben? Draaien andere beelden elders met een dergelijke onderkant dan ook rond?

En vooral de vraag "Waarom begint het beeldje nu, sinds een paar maanden, pas te draaien?" blijft onbeantwoord. Curator Campbell Price legde in interviews toch wel erg de nadruk op dit onverklaarbare element en wees maar al te graag naar "spirituele krachten die aan het werk zijn".

"Want in het Oude Egypte werd geloofd dat, indien de mummie vernietigd werd, diens geest een alternatieve bewaarplaats in het beeld vond. En misschien veroorzaakt dat wel de bewegingen?"

Intussen maken de meesten, zo blijkt uit de reacties op internetforums, maar één conclusie: "Een reclamecampagne die zijn geld meer dan waard is."

lees ook