Hooggerechtshof schort deel van Voting Rights Act op

In de Verenigde Staten heeft het Hooggerechtshof een deel van de historische kieswet uit 1965 opgeschort. De zogeheten Voting Rights Act kwam er om minderheden te beschermen tegen racisme en discriminatie. President Barack Obama heeft al laten weten zeer ontgoocheld te zijn.
AP2013
Mensen wachten voor het Hooggerechtshof op enkele uitspraken.

Het gaat om een bepaling in de wet die vereist dat de kieswet in een aantal staten en plaatsen, vooral in het zuiden, door de federale overheid gecontroleerd moet worden. Het Hooggerechtshof heeft die bepaling niet geschrapt, maar het zegt wel dat de bepaling voorbijgaat aan de vooruitgang die er geboekt is op het gebied van de rassenverhoudingen in de VS. En daarom zegt het hof dat de bepaling niet kan afgedwongen worden tot het Congres een hedendaagse formule heeft uitgewerkt om te bepalen welke delen van het land onder de bepaling moeten vallen.

Het Congres heeft de wet in 2006 opnieuw bekrachtigd maar volgens het hof is dat gebeurd op basis van gegevens die 40 jaar oud zijn.

President Barack Obama heeft gezegd dat hij zeer teleurgesteld is in de uitspraak van het hof. In een verklaring zegt Obama dat discriminatie op het gebied van toegang tot het democratisch proces nog steeds bestaat en dat de uitspraak van het hof een tegenvaller is maar dat de inspanningen om die discriminatie te beëindigen, onverminderd zullen voortgaan.