Kees van Kooten schrijft "Groot dictee"

De Nederlandse schrijver en tv-maker Kees van Kooten zal dit jaar het "Groot dictee der Nederlandse taal" schrijven. Hij wil dat helemaal anders doen dan vorige jaren. "Er is zoveel meer aan de hand dan de juiste spelling", zegt hij in De Morgen. "Je merkt echt dat het leeft, dat zie je aan de ophef over het koningslied en het eindexamen Nederlands."

Kees van Kooten treedt als "Groot Dictee"-schrijver in de voetsporen van Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Kristien Hemmerechts en Tommy Wieringa. Het dictee zal op 18 december uitgezonden worden. Philip Freriks en Martine Tanghe blijven de vaste presentatoren.

Samen met Wim de Bie spekte Kees van Kooten de Nederlandse taal met talrijke neologismen, zoals "bescheurkalender", "doemdenken", "positivo", "oudere jongere" en "krasse knarren".