Klok gestolen uit Sint-Janskapel in Wommelgem

De klok van de Sint-Janskapel in Wommelgem is gestolen. Toen de leden van de heemkundige kring aan het touw trokken om de klok te luiden, bleef het verrassend stil.
(archiefbeeld, circa 1976)

Afgelopen weekend waren het de jaarlijkse Sint-Jansfeesten. Voor die gelegenheid worden de klokken in de Sint-Janskapel aan de Uilenbaan in Wommelgem geluid. Althans dat was de bedoeling. Toen de leden van de heemkundige kring aan het touw trokken om de klok te luiden, bleef het verrassend stil.

"We zijn boven gaan kijken en toen hebben tot onze verbazing ontdekt dat de klok is verdwenen", zegt Eddy Smits, voorzitter van de heemkundige kring. "Het is een groot mysterie. Die klok weegt al gauw 100 kilo. Hoe hebben ze die beneden gekregen zonder iets te beschadigen?"

De klok uit de Sint-Janskapel is historisch waardevol en zou oorspronkelijk uit het Belfort van Kortrijk komen. De kapel zelf is wellicht ergens in de 17e eeuw gebouwd, maar dat is door verschillende renovaties door de eeuwen niet meer met zekerheid vast te stellen. De eerste vermeldingen van een kapel op die plaats gaan terug tot de 14e eeuw.