Middelkerke volgt komst gebedsgenezer nauw op

Het schepencollege van Middelkerke zal het verblijf van de Nederlandse gebedsgenezer Bert Bruinekreeft van dichtbij opvolgen. Volgens burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) kan de gemeente evenwel niet preventief optreden.

De Nederlandse evangelist Bert Bruinekreeft wil vanaf zaterdag een tentenkamp opzetten aan het winkelcentrum in Middelkerke. Hij wil er twee weken blijven om gebedsgenezingen uit te voeren. Omdat hij op privéterrein staat, moest hij hiervoor geen aanvraag indienen bij de gemeente.

De aankondiging van de komst van Bruinekreeft veroorzaakte commotie, want de evangelist is erg omstreden. Hij beweert namelijk dat hij via gebed mensen kan genezen van onder meer kanker en homoseksualiteit. In Nederland is hij al verschillende keren aangeklaagd voor racisme. Oppositieraadslid Geert Verdonck (Progressief Kartel) bestempelde de praktijken gisteren nog als "beneden alle peil" en "schandalig".

"Nog geen onregelmatigheden"

De zaak werd maandagavond besproken op het schepencollege in Middelkerke, maar volgens burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD, foto) kan de gemeente niet veel doen.

"We hebben alles onderzocht en bekeken, maar we kunnen hen niet weigeren. De tenten staan ook op privéterreinen en tot op heden zijn er nog geen onregelmatigheden vastgesteld binnen de groepering", klinkt het. "Ze moeten zich uiteraard aan de regels houden en mogen de openbare orde niet verstoren. Hoe extreem ze zijn, zal moeten blijken tijdens hun verblijf. We zullen de zaak in ieder geval goed in het oog houden."