Mini-Europa en Océade tot eind 2016 op de Heizel

Mini-Europa en Océade blijven nog tot eind 2016 op de Heizel. Het contract tussen de stad Brussel en de eigenaar is nu toch verlengd. Na 2016 moeten de attractieparken wel wijken voor het Neo-project.
Mini-Europa kan nog enkele jaren op de Heizel blijven.

De toekomst van Mini-Europa en Océade (kleine foto) is al lange tijd onzeker. Normaal gezien zouden de attractieparken de deuren moeten sluiten op 31 augustus, want de stad Brussel had het huurcontract niet verlengd. Er werd dan ook gespeculeerd over een mogelijke verhuizing van Mini-Europa naar Ukkel of een andere geïnteresseerde stad of gemeente.

Twee weken geleden liet de Brusselse minister-president Rudy Vervoort (PS) weten dat Mini-Europe en Océade tot eind 2015 zouden kunnen blijven. De eigenaar van de parken wilde evenwel een langere termijn. Nu is dus overeengekomen dat eind 2016 de einddatum wordt.

Daarna moeten de attractieparken wijken voor het Neo-project. De Heizelvlakte wordt heringericht met winkels, woningen en ook een vrijetijdsaanbod. Binnen een jaar wordt bekendgemaakt welke kandidaat het project mag uitvoeren en dan worden ook de nieuwe ontspanningsmogelijkheden voorgesteld.

Momenteel loopt een overheidsopdracht voor de herinrichting. Er zijn nog drie kandidaten in de running die al een eerste keer concrete voorstellen hebben ingediend voor het project.

"Deze verlenging laat de partijen toe om in alle sereniteit te onderhandelen over een eventuele samenwerking en biedt tegelijk de waarborg dat de aangewezen kandidaat volledig kan beschikken over de site, als die zou opteren voor een ander voorstel op het vlak van openluchtrecreatie", luidt het bij het bestuur van de Stad Brussel.

De deur staat met andere woorden op een kier om ook na 2016 door te gaan met Mini-Europa en/of Océade op de Heizel. Volgens het stadsbestuur heeft Thierry Meeus, de directeur van de pretparken, het voorstel van de stad gisteren formeel aanvaard.