Ministers bijten zich weer vast in de begroting

Het kernkabinet van de federale regering buigt zich vandaag opnieuw over de begrotingscontrole. De topministers van de regering-Di Rupo zitten daarvoor samen op een geheime locatie. De bedoeling is om het werk af te ronden voor de Europese top die donderdag van start gaat.
Minister van Financiën Koen Geens en premier Elio Di Rupo.

De federale regering moet tijdens deze begrotingscontrole op zoek naar 524 miljoen euro om de begroting voor dit jaar op de rails te houden. Dat heeft het monitoringcomité becijferd. Die inspanning is nodig om het begrotingstekort voor dit jaar niet te laten oplopen boven de 2,5 procent, zoals Europa voorschrijft.

Gisteren hebben technici in werkgroepen gesleuteld en gecijferd aan allerlei scenario's. Er zouden opnieuw enkele voorstellen circuleren die het bij vorige begrotingscontroles niet haalden, zoals een btw-verhoging of een indexsprong. Het is nog maar zeer de vraag of die nu wel groen licht zouden krijgen.

De bedoeling is om het werk voor 2013 zo snel mogelijk af te ronden, liefst voor de Europese top die donderdag van start gaat. De begroting voor volgend jaar hoeft dan nog niet rond te zijn. Wel is het zo dat elke structurele beslissing voor dit jaar, ook een invloed heeft op het cijferwerk voor 2014. Voor 2014 zou een inspanning van 3,5 miljard euro nodig zijn.

Volgens sommige media is de sfeer aan de onderhandelingstafel gespannen, maar dat wordt in regeringskringen gerelativeerd. "De sfeer is altijd gespannen. Daar is op zich niets mis mee", luidt het.