Moeten scholen langer open blijven?

Het is zo'n beetje het Loch Ness van ons onderwijs: elk jaar opnieuw zijn er klachten over het zogenaamde luxeverzuim. Kinderen die de laatste dagen van het schooljaar al op vakantie vertrekken en niet meer naar school gaan.

Scholieren zijn schoolplichtig. Ze moeten dus naar school gaan. Ook de laatste week van het schooljaar. De vakantie begint pas op 1 juli en niet vroeger.

Maar in de praktijk krijgen een aantal kinderen een briefje mee met de boodschap dat ze "om dringende familiale redenen" niet kunnen komen. Sommigen sturen een doktersbriefje.

Tegelijk gaan ze op reis. De ouders vinden dat er op de school toch niks meer gebeurt en dat ze dus mogen profiteren van goedkopere prijzen voor vluchten, hotels of vakantiedomeinen. Bovendien kunnen ouders in sommige gevallen zo gemakkelijker de hele vakantieperiode combineren met het beperkte aantal vakantiedagen.

Het is blijkbaar moeilijk om dit fenomeen politiek te regelen. Ook dit jaar praat de Vlaamse regering er over en komen er beloftes. Minister van onderwijs Pascal Smet wil dat de scholen tot de laatste dag open blijven en zinnige pedagogische activiteiten organiseren. Dat kan op veel manieren, ook bijvoorbeeld door in de laatste week nog enkele examens te organiseren.

Veel scholen en onderwijskoepels zien dat niet zitten. Het einde van het schooljaar is heel druk, onder meer door de deliberatie van examenresultaten. En dat werk moet ook gedaan worden, best met de nodige aandacht en dus tijd.

Wat vindt u: Moeten scholen langer open blijven?

Uw beschaafde en onderbouwde mening is welkom.

lees ook