Nieuwe behandeling van borstkanker in AZ Groeninge Kortrijk

In het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk behandelen artsen sinds kort een deel van de borstkankerpatiënten met een nieuw bestralingstoestel. Dat laat toe de patiënt al tijdens de operatie te bestralen. Vanmorgen werd de werking door de betrokken artsen uit de doeken gedaan op de campus.

Het gaat om een intraoperatieve radiotherapie (IORT), wat inhoudt dat er al bestraald wordt tijdens de operatie. Met behulp van het nieuwe toestel kan er een hoge dosis straling heel precies gericht worden op de plaats van de verwijderde tumor met minimale bestraling van het omliggend gezond weefsel. Naast de geografische accuraatheid verkort de directe stralingsbehandeling de behandelingsduur met anderhalve week en zijn er minder bijwerkingen.

Niet iedereen kan echter genieten van deze nieuwe techniek. Als de tumor zich te dicht bij de huid of het borstbeen bevindt, of de tumor is te groot, wordt een andere behandeling opgestart. De artsen zijn er trouwens van overtuigd dat deze techniek binnenkort ook ingezet zal kunnen worden voor andere vormen van kanker, zoals pancreaskanker.

Directeur Jan Deleu spreekt van een belangrijke investering. "Aan dit project werken verschillende vakkundigen samen, wat zorgt voor een multidisciplinaire aanpak. Ook de borstkliniek van Waregem is hierbij betrokken", aldus Deleu. "En wat nog veel belangrijker is. De kosten voor de patiënt worden terugbetaald door het Riziv en er worden geen supplementen aangerekend, zodat er geen sprake is van een sociale selectie."

AZ Groeninge investeerde een miljoen euro in dit project. Het is pas het derde ziekenhuis in België dat op deze manier werkt.