Obama wil de CO2-uitstoot aan banden leggen

De Amerikaanse president Barack Obama wil de uitstoot van koolstofdioxide door elektriciteitscentrales aan banden leggen. Hij heeft dat gezegd in een toespraak over de klimaatverandering aan de Georgetown University in Washington.

"De vraag is niet of we iets moeten doen", zei het Amerikaanse staatshoofd, "de vraag nu is of we de moed hebben iets te doen voordat het te laat is. De Amerikanen, overal in het land, betalen al de prijs voor het gebrek aan actie."

Opvallend was dat Obama zei dat het debat over de klimaatverandering nu voorbij was en dat de opwarming van de aarde door toedoen van de mens een feit is. In de VS zijn er, vooral bij de Republikeinen, nog veel "klimaatontkenners".

Obama zal de Dienst voor Milieubescherming (EPA) de opdracht geven om nieuwe normen uit te werken om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tegen 2030 met drie miljard ton te verminderen. Het gaat dan vooral om de elektriciteitscentrales, die in de VS vaak erg vervuilende kolencentrales zijn. De elektriciteitscentrales zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot in de VS. 

Volgens Obama heeft zijn land al maatregelen genomen om te voorkomen dat andere giftige stoffen in de lucht of het water komen, maar de Amerikaanse energiecentrales kunnen wel nog altijd onbeperkt CO2 in de lucht blazen. Dat moet veranderen, zo zei de president.

Daarnaast zal Obama ook inzetten op hernieuwbare energie en zal hij onder andere ook projecten voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en windmolens, op federaal land toestaan.

De president zal tot meer internationale inspanningen voor de strijd tegen klimaatsveranderingen oproepen, zoals bilaterale initiatieven met China en India. Hij zal proberen een einde te maken aan de Amerikaanse steun voor de meeste nieuwe kolencentrales en oproepen tot vrijhandelsinitiatieven voor milieuvriendelijke goederen en diensten.

Om de effecten van de klimaatverandering die nu al voelbaar zijn op te vangen, zal Obama maatregelen eisen om de effecten van klimaatsverandering, zoals extreem weer, te milderen door bijvoorbeeld normen bij overstromingen te wijzigen, alsook boeren te helpen beter om te gaan met de dreiging die uitgaat van droogte en branden.

Zie ook

Het klimaatplan van Obama grafisch weergegeven.