Ophef over Oost-Europese loonslaven in Duitse vleesindustrie

Het Duitse gerecht onderzoekt grootschalige sociale fraude in de vleesindustrie. Het gaat om bedrijven die Oost-Europese werknemers inzetten als moderne loonslaven.

Dat dergelijke praktijken bestaan in Duitsland is al langer bekend. Het is echter pas onlangs dat reportagemakers van televisiezender ARD erin slaagden om het systeem achter de sociale dumping in de vleesindustrie bloot te leggen. De reportage werd maandagavond uitgezonden en schetst een gitzwart beeld van hoe de Duitse vleesindustrie werkt.

Arbeiders uit Bulgarije, Polen of Roemenië worden geronseld om in Duitsland te gaan werken. Dat gebeurt door buitenlandse bedrijfjes die moeilijk of niet te traceren zijn.

De Oost-Europeanen worden naar Duitsland gelokt onder het voorwendsel dat ze daar 1.200 euro per maand zullen verdienen. Eens in Duitsland wacht hen echter een bestaan als moderne loonslaaf, met lonen van 400 tot 700 euro in het zwart. Doordat de arbeiders niet officieel te werk gesteld worden, krijgen ze bovendien af te rekenen met abominabele leef- en werkomstandigheden.

Via het systeem willen de vleesverwerkende bedrijven de Duitse arbeidswetgeving en de loonkosten ontlopen. De sociale inspectie heeft een onderzoek geopend.