Poetin: "Snowden wordt niet uitgeleverd"

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden bevindt zich in de transitzone van de luchthaven van Moskou en Rusland zal hem niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een persconferentie.
AP2013
Poetin tijdens zijn persconferentie in Finland.

Over de verblijfplaats van de gewezen medewerker van de militaire inlichtingendienst NSA Snowden bestond onduidelijkheid. Nu heeft Poetin gezegd dat Snowden "inderdaad in Moskou is aangekomen" en dat dat totaal onverwacht was.

"Hij is aangekomen als transit-passagier en als zodanig heeft hij geen visum nodig of andere documenten", zei Poetin tijdens een persconferentie in Turku in Finland. Poetin benadrukte dat Rusland geen uitleveringsverdrag heeft met de VS en hij sloot nadrukkelijk uit dat Rusland welke maatregel dan ook tegen Snowden zou nemen.

"Hij is een vrij man", zei Poetin, "en hoe sneller hij zijn eindbestemming kiest, hoe beter het zal zijn, zowel voor ons als voor hem." 

"Geen banden"

Rusland heeft "geen enkele band" met klokkenluider Edward Snowden. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Amerikaanse beschuldigingen in die zin noemt hij "ongegrond en onaanvaardbaar".

"Wij hebben noch banden met Snowden, noch met zijn betrekkingen tot de Amerikaanse justitie, noch met zijn verplaatsingen doorheen de wereld", aldus Lavrov. "Hij (Snowden) koos zijn reisroute zelf", zegt de minister. "Wij hebben het vernomen via de media."

De minister voegde eraan toe dat de Amerikaan de Russische grens niet heeft overschreden. Daarmee bedoelt Lavrov (kleine foto) niet noodzakelijk dat Snowden zich niet in Rusland bevindt. Als de klokkenluider in de transitzone van de luchthaven van Moskou is gebleven, is hij technisch gezien niet op Russisch grondgebied geweest.

Lavrov is scherp voor de VS, die de Russen bekritiseerde voor hun rol in de zaak. "Wij beschouwen elke poging om ons ervan te beschuldigen de Amerikaanse wet te hebben overschreden, of van betrokken te zijn bij een samenzwering, als totaal ongegrond en onaanvaardbaar."

Snowden nam laatste job bewust aan om te lekken

Vandaag raakte ook bekend dat Edward Snowden zijn laatste job bij een onderaannemer van de Amerikaanse spionagedienst NSA bewust heeft aangenomen om spionagegeheimen naar buiten te brengen. Dat schrijft een Engelstalige krant in Hongkong, die een interview met Snowden had.

Snowden startte drie maanden geleden als IT-technicus bij het private bedrijf Booz Allen Hamilton op Hawaï. "Mijn functie bij het bedrijf gaf me toegang tot lijsten van toestellen (computers, gsm's) die wereldwijd door de NSA werden getraceerd. Daarom heb ik de baan aanvaard", zegt hij aan de South China Morning Post.

Snowden zegt ook dat hij nog meer documenten met geheime info heeft verzameld, die hij later zal vrijgeven. De klokkenluider vertelde eerder al dat hij al jaren met het idee speelde om het Amerikaanse spionageprogramma naar buiten te brengen, maar het is de eerste keer dat hij zegt dat hij opzettelijk op zoek ging naar geheime informatie.

De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño Aroca (kleine foto) heeft intussen bevestigd dat hij een brief van Snowden bezit, waarin hij asiel aanvraagt in Ecuador. Hij schrijft dat hij bang is dat hij in Amerika geen eerlijk proces zal krijgen en dat hij gemarteld of gedood zal worden. Maar waar Snowden precies is, weet ik ook niet, aldus Patino.

China ontkent Amerikaanse beschuldigingen

De Chinese overheid ontkent intussen dat ze Snowden heeft geholpen om Hongkong te ontvluchten. Volgens de Verenigde Staten zou men hem opzettelijk hebben laten gaan ondanks een geldig arrestatiebevel. China noemt die beschuldigingen onjuist en onaanvaardbaar. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Hongkong alleen maar de wet nageleefd.