Schrijver van "I am legend" overleden

De Amerikaanse schrijver Richard Matheson is overleden. Hij werd 87 jaar. Hij is bekend van horror- en sciencefictionverhalen als "I am legend", "The shrinking man" en "What dreams may come". Veel van zijn verhalen werden verfilmd. Hij schreef ook scenario's voor films en tv-series.

Matheson begon in de jaren 50 met schrijven. In 1954 bracht hij "I am legend" uit, een boek over een virus dat mensen in zombies verandert. Het werd drie keer verfilmd: in 1964 als "The last man on earth" met  in de hoofdrol Vincent Price, in 1971 als "Omega man" met Charles Heston en in 2007 als "I am legend" met Will Smith (foto).

Matheson schreef ook verschillende afleveringen van de Amerikaanse tv-serie "The twilight zone", waaronder "Nightmare at 20.000 feet", waarin William Shatner een vliegtuigpassagier speelt die een vreemd wezen ziet op de vleugel van een vliegtuig.

Zijn verhalen hebben verschillende generaties beïnvloed. Thrillerauteur Stephen King droeg zijn roman "Cell" op aan Matheson. Een van de eerste filmprojecten van regisseur Stephen Spielberg was de tv-film "Duel", gebaseerd op een kortverhaal van Matheson.

"Zijn ironische en iconische verbeelding heeft baanbrekende sciencefictionverhalen opgeleverd", zo liet Spielberg aan Hollywood Reporter weten.

Matheson zou woensdag een award krijgen van de Academy of Science Fiction, Horror and Fantasy Films. De award zal nu postuum toegekend worden.