Sjeik Tamim bin Hamad al-Thani is de nieuwe emir van Qatar

In de Golfstaat Qatar heeft emir Hamad bin Khalifa al-Thani de macht officieel overgedragen aan zijn tweede zoon sjeik Tamim bin Hamad al-Thani. "De tijd is rijp voor een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van onze natie", zei de aftredende emir in een toespraak op de televisie. "De nieuwe generatie zal verantwoordelijkheid combineren met haar dynamische potentieel en creatieve ideeën."
AP2011

Met de machtsoverdracht komt een einde aan de geruchten over een mogelijke troonsafstand die al weken in de Golfstaat waren te horen. De aftredende emir zou met chronische gezondheidsproblemen kampen.

Toch mag de vrijwillige troonsafstand van emir Hamad bin Khalifa al-Thani opmerkelijk worden genoemd. Leiders in het Midden-Oosten regeren meestal tot aan hun dood of tot ze van de macht worden verdreven.

De nieuwe emir heet sjeik Tamim bin Hamad al-Thani. Hij is 33 en de tweede zoon van de oude emir. Hij volgde zijn opleiding in Groot-Brittannië.

"De toekomst ligt voor jullie, kinderen van de natie"

In een televisietoespraak heeft de aftredende emir zijn beslissing nader toegelicht. "De toekomst ligt voor jullie, kinderen van de natie", zei hij tot het Qatarese volk. "Jullie betreden een nieuw tijdperk waar jong leiderschap op de voorgrond treedt."

"De tijd is rijp voor een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van onze natie", ging hij verder. "De nieuwe generatie zal verantwoordelijkheid combineren met haar dynamische potentieel en creatieve ideeën."

Naar alle verwachting zal de nieuwe emir nu een nieuwe regering samenstellen. Waarnemers verwachten dat hij een koers gelijkaardig aan die van zijn vader zal varen. Ze zien de machtsoverdracht voorts als een voorzichtige tegemoetkoming aan de eis van de verschillende volkeren in de regio voor een meer open, transparant en democratisch bestuur.