Taliban plegen aanslag op presidentieel paleis in Kaboel

Zelfmoordterroristen hebben een autobom doen ontploffen in de buurt van het presidentieel paleis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Daarnaast zou er ook een schietpartij geweest zijn. De taliban hebben de aanslag opgeëist.

Rond half 7 's morgens plaatselijke tijd waren er schoten te horen in de zwaarbewaakte presidentiële buurt in Kaboel. De schietpartij zou plaatsgevonden hebben bij de oostelijke ingang tot het presidentieel paleis net naast het Afghaanse ministerie van Defensie en het voormalige Ariana Hotel, waar nu het plaatselijke CIA-hoofdkwartier gevestigd is. Daarnaast is er bij de ingang van het zwaarbewaakte gebied een autobom ontploft.

De aanval kwam er net voor dat de Afghaanse president een persconferentie zou geven over de lopende onderhandelingen met de taliban in Qatar. Zijn lijfwachten hebben het vuur geopend op de militanten. Alle aanvallers zijn omgekomen. Er zouden behalve de terroristen zelf geen doden of gewonden gevallen zijn. Het is ook niet duidelijk of de Afghaanse president Karzai op het moment van de aanslag in de buurt was.

De Afghaanse regering en de taliban hebben eerder al aangekondigd dat ze willen onderhandelen over vrede. Tegelijkertijd blijven de taliban evenwel het geweld steunen en blijven er aanslagen gepleegd worden verspreid over het hele land.